Om Alban Faust

Alban Faust föddes någon gång före 1600 och bodde i Ellershausen (Hessen).  Han var gruvarbetare och omnämndes för första gång i kyrkböckerna 1621 som gudfar. Han dog före1635.

11 generationer senare skulle Elisabet och Jürgen Faust ge sitt andra barn, som föddes 1960 i Aachen, samma namn.

Det var jag.

Intresset för musik och spelandet har jag i princip haft hela mitt liv.
Som sjuåring började jag med piano, lite senare gitarr och sedan dess har jag prövad många fler musikaliska leksaker.

Under tonåren gjorde jag mina första offentliga uppträdanden, byggde mina första enkla instrument och släppte med mitt dåvarande band "Sauerteig" min första platta på vinyl!.

I samma veva upptäckte jag i Sverige –  där min familj hade semestrat i många år – Nyckelharpan , vilket skulle utveckla sig till en långvarig kärleksaffär som håller i ("naken").

Säckpiporna hade jag redan bekantat mig med tidigare, men var föga förtjust i dem. Kunskapen om spel, teknik och framförallt stämning och intonation var mindre utvecklad på den tiden...
Men att det kunde låta helt annorlunda- rent och vackert, bevisade Remy Dubois för mig en natt i Eveshausen i Hunsrück 1980. Jag blev totalomvänd och det dröjde inte länge innan jag införskaffade mig min första säckpipa, en svensk (!) säckpipa byggd av Flip Rodenburg i Holland.

Sen dess har det rullat på av själva farten. Musikvetenskapsstudier, många år som frilansande medeltidsmusikant och folkmusikspelman och även byggandet blev intensivare i brist av tillgängliga/överkomliga instrument.

Brytpunkten kom 1988. Flytt till Sverige, nystart, familj. Min son Zakarias föddes 1989 och dottern Ellika 1990.
Efter en viss tid som byggnadssnickare, blandat med spelperioder på kontinenten grundade jag mitt "företag" Borduninstrument Alban Faust.
Jag intensiverade instrumentillverkningen pga familjen, få speltillfällen och usla arvoden.

Sedan dess har jag tagit mig fram som icke statsunderstödd "fri kulturarbetare" i ett underbart och musikaliskt land (trots mycket byråkrati och statligt kontrollbehov) som tyvärr låter fria människor betala dyrt för sin frihet. Men friheten är alltid värd det!

1992 köpte jag en gammal lanthandel i Ör Frestersbyn (Melleruds Kommun) som jag fortfarande håller på att renovera. Nu hade jag äntligen hittad mitt hem och min hembyggd. Härifrån levererar jag instrument till alla världsdelar och det är utgångspunkt för mina turneér och spelningar.

2001 gifte jag mig med Ute och fick två döttrar till, Geraldine och Gruscha. Dessutom flyttade min svärmor Hanna in i lillstugan.

ny cd "chill out"
instrument - nyckelharpor
klick här för att komma till instrument-fyndgruvan...

 

Alban & The Iron Boys
Alban & The Iron Boys
Faust Fredriksson & Blom
Faust Fredriksson & Blom