Faust & Fredriksson

En dag i 2009 när Alban Faust och Tomas Fredriksson tilldelades titeln "riksspelman" för deras enastående spel, bestämde de sig för att fördjupa sitt musikaliska samarbete.
Många spelningar senare, men också tack vare den geografiska och kulturella närheten har deras gemensamma spel vuxit samman än mer.
Musiken präglas av ömhet, värme, originalitet, men framförallt av en lekfullhet som är lika väl lämpad för dansgolvet som för konsert.

Traditionell musik från Sverige och främst från Dalsland varvat med egna låtar och visor har plats i deras musikaliska program.
Nyckelharpan och fiolen dominerar musiken, men även säckpipagitarr och sångförekommer:
passionerat, finstämt, längtansfullt eller vilt och allt med ett driv ...

….så är det inte konstigt att en kontrabas nu har sällat sig till dem.

Faust, Fredriksson & Blom

Faust, Fredriksson & Blom

Faust Fredriksson & Blom

Spelmanstrion från hjärtat av Dalsland

Sören Blom, en erfaren och eftertraktad dalsländsk basist som brukar vandra på andra musikaliska stigar har genom Faust & Fredriksson kommit till ett nytt territorium ("landet av hans förfäder").
Förvånad och glad över att lära känna dessa vackra, vemodiga och svängiga gamla som nya låtar har han nu kommit hem.
Detta inte bara musikalisk, det faktumet att han också bor i grannskapet har gjort samarbetet ännu enklare.

Dalsland har mycket att erbjuda och Faust Fredriksson & Blom spelar med landskapet ända in i hjärtat.

Alban Faust: nyckelharpa , säckpipa , gitarr , sång
Tomas Fredriksson: fiol
Sören Blom: kontrabas

Alban arbetar som professionell musiker och instrumentmakare med olika musikaliska projekt (till exempel som spelledare för Dalslands Spelmansförbund). Han har länge varit engagerad i den traditionella musiken från Dalsland, har spelat in ett antal Cd-skivor, turnerat med olika formationer och som en soloartist. Han har gett kurser och undervisat i trad. musik/nyckelharpa/säckpipa och rekonstruerat folkliga musikinstrument och utvecklat dessa. Alla instrument han spelar på utom gitarren är byggda i hans egen instrumentverkstad.

Tomas tillhör den yngre generation av spelmän och är säker och uttrycksfull som få andra. Kanske ligger det i blodet då redan hans farfar var riksspelman. I tidig barndom blev han förälskad i sitt instrument och när han idag inte har en fiol i handen så arbetar han som vindkraftverkstekniker.

Sören är "Bas instansen" par excellence i Dalsland . Han föddes och växte upp i trakten och är aktiv i olika musikaliska grupper. Han upptäckte dock den traditionella musiken från hans egen hembygd först i mogen ålder. Men då drabbade det honom desto mer. Hans utmärka öron behöver han inte bara för hans basfiol, utan även i sitt andra yrke då han är ljudtekniker.