Om tillverkning och design

Redan som tonåring byggde jag mina första instrument och fascinerades fort av materialet trä. Oavsett om det gäller akustisk musik eller naturliga råvaror till mina instrument, så har jag alltid älskat det äkta, naturliga, det jordnära.

Det finns inte två bitar trä som är lika, precis som det inte finns två likadana människor. Därför bygger jag inte heller i serie, utan vart instrument för sig, anpassat till den enskilde musikern.

Traditionella instrument är mina förebilder, som jag vidareutvecklar fortlöpande, för att få dem så bra och tillförlitliga som möjligt. Men detta sker utan att göra avkall på de naturliga råvarorna, den specifika klangen i varje instrument och de traditionella formerna. Att bygga exakta historiska kopior (som ofta inte stämmer eller fungerar!) ligger inte i mitt intresse. Utöver det har jag utvecklat nya moderna säckpipor, men även de är i grund och botten baserade på traditionella instrument (-delar).

Design & utseende

Det optiska intrycket är inte oväsentligt för ett instrument. Därför lägger jag mycket tid på urval av materialen, formen och designen och får här även utlopp för min konstnärliga frihet. Bortsett från de nästan oändliga material-kombinationsmöjligheterna svarvar jag idag mina säckpipor i två olika stilar, som jag kallar för klassisk design och modern design.

Kvalet med valet

Några praktiska tips hur man kan gå till väga, när man väljer sin egen säckpipa:

Välj:

  1. Säckpipstyp
  2. Grundstämning av chantern/melodipipan
  3. Borduner, antal, stämning och ev. läge
  4. Träsort (plommon, körsbär, lönn, olivträ, mandelträ, masurbjörk, osv.)
  5. Ringar (buxbom, grenadilla, renhorn, dubbla ringar eller inga alls…)
  6. klassisk design eller modern design
  7. bälgblåst eller munblåst
  8. färg på säcken

Material

Träet jag använder är utsökt och vällagrad (minst 3år, men vissa bitar har legat i snart 30år). Jag jobbar först och främst med plommon, men även andra sorters fruktträd, som körsbär eller äpple. Dessutom lönn, mandelträd, olivträd eller masurbjörk, det senare framförallt till svenska säckpipor.

Ringarna görs antingen i buxbom, grenadilla (svart), renhorn, sällan i buffelhorn, i undantagsfall även i valtand, men aldrig i plast.

Lädret är miljövänlig och vegetabilgarvat och kommer från nötkreatur. I regel har jag följande färger på lager: svart, brun, beige, mörkblå, vinröd, mörkgrön.

Rörbladen är gjorda av Medelhavsvass (lat. arundo donax) från Spanien eller Frankrike.

Alla pipor impregneras med en särskild djupgående kallpressad linolja. För ytterligare glans kan man få en schellackpolitur.